Харчування
Харчування
Харчування
Харчування

Гарне харчування для людей похилого віку - запорука довгого життя.

чт, 10/11/2018 - 15:31
banner top

Наприкінці XVIII - на початку XIX століття тривалість життя людини в середньому становила приблизно 50 років. У зв'язку з покращенням якості медичних послуг, вакцинацією та зростанням добробуту тривалість життя суттєво збільшилася, і вже наприкінці минулого століття багато людей змогли дожити до 75 років та довше.

Вікові категорії.

Всесвітня організація охорони здоров'я виділяє такі вікові групи:

  • молоді люди: до цієї категорії відносяться ті, хто досяг 25-річного віку, але кому ще немає 44 років;
  • люди середнього віку: від 44 до 60 років;
  • люди похилого віку: до них відносять тих, кому виповнилося 60 років, але ще немає 75 років;
  • люди похилого віку: від 75 до 90 років;
  • довгожителі: ті, хто досяг віку старше 90 років.

У всіх цивілізованих країнах спостерігається збільшення кількості громадян, що належать до категорій літнього та старечого віку та зростання тривалості життя населення. Зміни в організмі людини, властиві старечому віку На жаль, процес старіння невідворотний, крім того, з віком люди стикаються з різними захворюваннями, що виникають у зв'язку зі зносом організму і деякими змінами, що відбуваються в ньому.

Для людей похилого віку характерні такі зміни:

  • зниження тонусу всіх тканин організму;
  • зміна стану та роботи органів, що беруть участь у травленні;
  • атрофія та зниження функціональності підшлункової залози;
  • зміна розмірів жовчного міхура. Стіни органу стають щільнішими, набувають тонусу, що провокує застій жовчі. У зв'язку з цим люди похилого віку нерідко страждають від жовчно-кам'яної хвороби;
  • відбувається викривлення хребта у грудному відділі тому, через що змінюється форма та довжина стравоходу;
  • зниження тонусу м'язів харчового сфінктера, що провокує розвиток рефлюксної хвороби;
  • зменшення маси печінки;
  • подовження кишечника;
  • у мікрофлорі кишечника зменшується вміст молочно-кислих бактерій, що допомагають перетравлювати їжу, та збільшується кількість гнильних мікроорганізмів.

Це призводить до накопичення всередині кишечника токсичних речовин та порушення роботи органу;

  • спостерігається атрофія мімічних та жувальних м'язів, кісток лицевого черепа;
  • слинні залози стають меншими і не можуть виробляти таку кількість слини, як це було раніше;
  • погіршується робота смакових рецепторів, розташованих на мові, у зв'язку з чим здатність розрізняти смак їжі знижується;
  • руйнування зубів, що ускладнює подрібнення їжі.

Перелічені зміни в організмі позначаються на його здатності переробляти їжу та отримувати з неї корисні речовини. Якщо людина похилого віку неправильно харчується, у неї можуть з'явитися серйозні захворювання: цукровий діабет, панкреатит, гепатиту, коліт і т.д. Такі проблеми, як правило, набувають хронічної форми. Запобігти появі подібних хвороб допоможе лише правильний режим харчування, продукти гарної якості та збалансоване меню.

Раціон людей похилого віку.

Раціон людей похилого віку.

Білки.Як правило, білки потрібні тим, хто веде активний спосіб життя. Так як у людей похилого віку активність значно нижча, вважається, що білків вони майже не потребують. Це не відповідає дійсності. Білки необхідні людям похилого віку для відновлення тканин, які поступово зношуються.

Вітаміни. Будучи здебільшого природними антиоксидантами, вітаміни здатні уповільнювати старіння клітин. У цей час життя дуже важливо вживати вітаміни Р, В6, В12, аскорбінову кислоту. Вони підтримують тонус судин.

Мінерали.Вони необхідні обмінних процесів. Дефіцит мінералів може викликати серйозні порушення діяльності практично всіх органів прокуратури та систем. У харчуванні повинні обов'язково бути присутніми:

  • кальцію. Людина у віці повинна вживати за добу не менше 800 мг цього елемента. Ця доза оптимальна, надмірне вживання кальцію може призвести до сечокам'яної хвороби та відкладення солей у кістках та м'яких тканинах.
  • магній. Людині похилого віку потрібно щонайменше 40 мг цього мінералу. Нестача магнію призводить до проблем із кишечником, жовчним міхуром, шлунком, судинами, серцем, м'язами.
  • калій. Допомагає дотримуватися водного балансу в організмі, виводячи з нього зайву рідину. Крім того, калій є важливим для нормальної роботи серця.
  • йод. Недолік цього елемента може викликати безліч хвороб, наприклад, дисфункцію щитовидної залози.

Жири.Їхнє споживання має бути обмежене, у зв'язку з тим, що їх надлишок погіршує стан судин. Бажано вживати жири рослинного походження, а чи не тваринного. Необхідна кількість на добу – не більше 25 г олії.

Вуглеводи. Людям з високою фізичною активністю потрібно вживати вчетверо більше вуглеводів, ніж білків. Людині з малорухомим способом життя споживання вуглеводів бажано зменшити.

Клітковина. Необхідна поліпшення функції кишечника, що з віком погіршується.

Режим харчування для людей похилого віку.

Важливо як вживати корисні продукти, а й робити це у потрібний час. Це може суттєво загальмувати процес старіння організму. Режим харчування людей похилого віку повинен ґрунтуватися на наступних принципах:

1. Приймати їжу потрібно завжди в той самий час. Бажано робити це вперше до 8 години ранку, а останній – не пізніше 6 вечора.

2. Порції мають бути маленькими.

3. Проміжки між їдою не повинні перевищувати 3-4 години.

Харчування може бути 4-х або 5-ти разовим. Другий варіант рекомендується тим, хто страждає від будь-яких захворювань травного тракту, коли приймати їжу слід дуже маленькими порціями. Тим, хто не має подібних проблем, зручніше буде харчуватися 4 рази на день.

Зразковий раціон літньої людини.

Для людей похилого віку підійде таке меню:

Сніданок. Омлет чи риба – 100 грам; вівсяна каша – 150 грам; чай із молоком – склянка.

Другий сніданок – склянка ягід чи одне печене яблуко.

Обід. Щи на овочевому бульйоні з додаванням олії – 200 грам; салат зі свіжої моркви, заправлений нежирною сметаною – 100 г; відварена чи запечена риба – 85 грам; пюре з відвареної картоплі – 100 грам; склянка компоту.

Полудень. Сік із овочів чи фруктів, або відвар шипшини – склянка.

Вечеря. Голубці з овочевою начинкою – 150 г; сирний пудинг - 100 грам.

Пізня вечеря. Склянка кефіру невисокої жирності. За день можна вживати трохи більше 300 грам хліба. Бажано, щоб він був цільно зерновим, 30 г цукру-рафінаду і 10 г вершкового масла. Режим харчування та раціон переважно визначають тривалість нашого життя.

Додаткові поради для довголіття.

Щоб продовжити життя та зберегти здоров'я людині потрібно уникати негативних емоцій, які поїдають її зсередини, пригнічують та отруюють існування. Також не слід забувати про рухову активність і свіже повітря. Важливо пам'ятати, що довге життя та гарне самопочуття не поєднуються зі шкідливими звичками, тому від них необхідно відмовитись. Літнім людям дуже корисна розумова діяльність, щоб стимулювати роботу мозку: розгадування кросвордів, заучування віршів, вивчення іноземних мов тощо.

Для людей у ​​віці дуже важливо стежити за станом свого здоров'я, тому потрібно контролювати частоту пульсу та рівень артеріального тиску. Пульс не повинен перевищувати 70 ударів на хвилину, а тиск не повинен бути вищим за відмітку 160/80 мм. рт. ст.

Багато чернечих громад різних релігій дотримуються цих принципів і їхні представники доживають до дуже похилого віку. Цей факт ще раз підтверджує правильність всього, що було сказано вище про роль харчування людського життя.
 

У нашому будинку престарілих розроблені індивідуальні програми для професійного догляду за літніми людьми.

Автор: Завідувач відділенням Полонська Наталія Леонідівна - Кваліфікований лікар-психіатр