Догляд за людьми похилого віку
Догляд за людьми похилого віку
Догляд за людьми похилого віку
Догляд за людьми похилого віку

Особливості догляду за людьми у літньому віці

пт, 10/12/2018 - 13:12
banner top

Старість настає у кожної людини. У похилому віці він не здатний повністю задовольняти свої потреби, вирішувати певні життєві завдання. І з настанням такого стану старість починає відчуватися вже на 100%.

Літнім і особливо хворим людям потрібна особлива турбота. Вони потребують індивідуального догляду. Сьогодні людина після настання 75 років уже вважається старою, майже безпорадною. Він починає потребувати піклування та уваги з боку родичів. Люди в літньому віці щороку починають все сильніше залежати від інших людей, які постійно їх доглядають, допомагають їм у важкий час.

У будь-якої близької вам людини після настання старості можуть виникнути різні неприємності: параліч, нервовий розлад і т.д. І ви маєте бути до цього готові. Однак не варто ще забувати про те, що якщо ви дуже сильно переживатимете за вашого літнього родича, можете самі серйозно погіршити своє здоров'я.

Найгірше, якщо в людини, яку ви доглядаєте, виявиться недоумство. Дуже важко жити з тим, що близька вам людина не розуміє, ким ви їй доводитеся. У вас може навіть виникнути сильний стрес через переживання за рідну людину, яка вас не пам'ятає і може навіть завдати собі шкоди. Це серйозна моральна проблема для будь-якої людини, яка за своєю професією не є доглядальницею. Це може серйозно негативно вплинути на особисте життя. Тому при виникненні такого випадку краще звернутися до будинку для людей похилого віку.

Догляд за пенсіонером – важка робота, яка потребує великої відповідальності. Це великі витрати у моральному та фізичному плані. Крім того для виконання такої роботи потрібно мати величезне терпіння, порозумітися з літнім родичем. У багатьох випадках люди в похилому віці швидко ображаються, не хочуть спілкуватися з іншими людьми, стають підозрілими, можуть страждати на депресію. Людина, яка вирішила доглядати за старими, може бути реальним психологом, мати прекрасну витримку, терпінням, легко переносити стрес.

Для догляду за людьми похилого віку потрібно мати медичні знання. Така людина має бути сильною у фізичному плані, вміти приготувати їжу. Будь-яка людина похилого віку потребує різноманітної дієтичної їжі. Він уже не може харчуватись, як у молодості. Крім того, літня людина повинна дотримуватися дієти, приймати їжу за графіком згідно з рекомендаціями лікаря.

Літні люди зазвичай мають фізичні недуги, страждають на комплекс різних захворювань. На відміну від молодих, їм потрібно для одужання дуже багато часу.

Важливо пам'ятати про наступний момент: будь-яка людина в житті потребує свободи. Не можна заважати старій людині здійснювати щоденні та важливі для неї обов'язки.

Найчастіше люди похилого віку, які не можуть багато рухатися, змушені змінити свій раціон харчування, страждають запором кишечника. Кишечник у людини в похилому віці працює погано, тому що вона веде сидячий спосіб життя. Крім того, причиною цієї хвороби можуть стати зниження еластичності стінок кишечника, неправильний раціон харчування, нездатність самому дійти до туалету, наявність депресії і т.д. Через запор можуть виникнути будь-які інші ускладнення. Наприклад, розлад психіки чи надмірна агресивність.

Розлад психіки у людей похилого віку залежить від стрімких змін настрою хворого. Людина в похилому віці, яка страждає на дане захворювання, може раптово сильно заплакати, вести себе агресивно. Схожі емоційні сплески здатні гнітюче впливати на літню людину, яка раніше поводилася завжди майже спокійно, не вступала в конфлікти. Найкращим варіантом для вирішення цієї проблеми буде спроба розібратися в істинній суті перепадів настрою, що виникають. Якщо ви зможете це зробити, таких явищ у майбутньому більше не буде. Ви можете серйозно скоротити кількість випадків серйозного перепаду настрою.

У багатьох випадках при догляді за людиною похилого віку можна зіткнутися з наступною поширеною серед людей похилого віку недугою – нетримання. Нетримання сечі та калу у літньої людини стає великою проблемою під час догляду за нею. Потрібно постійно міняти йому білизну, мити її, прати одяг, мити підлогу.

Кожна людина повинна усвідомлювати, що вона не здатна зробити все самостійно. Коли відчуваєте, що вже немає сил, про це не соромно сказати. Будь-якій людині потрібен завжди відпочинок. У догляді за людьми похилого віку та лежачими Вам вам завжди нададуться професійна допомога досвідчених фахівців будинку для людей похилого віку Срібний Вік.

Автор: Завідувач відділенням Полонська Наталія Леонідівна - Кваліфікований лікар-психіатр