Психологічна допомога людям похилого віку

нд, 06/09/2019 - 10:00
banner top

Хоча старіння є природним процесом, воно супроводжується складним комплексом вікових змін. Досягнення похилого віку з низки причин породжує проблеми вимушеної соціальної ізоляції та обмеження життєдіяльності. Як наслідок, виникає соціальна дезадаптація особистості, формується почуття залежності, самотності, тривожності. У результаті погіршується як психологічний, а й фізичний стан літньої людини, починають прогресувати різні хронічні захворювання. Часто люди виявляються не готовими до того, що в їхньому житті відбуваються різкі зміни, а також до прийняття свого віку та фізіологічних змін. Якщо людина страждає від важких недуг, залишатися бадьорою, активною і веселою вкрай складно. Багато хто бореться з болем і негативним настроєм, але часом зривається і починає плакати, вередувати, замикається в собі. До 75-80 років у людей руйнується близько 40% нейронів головного мозку, і швидкість сприйняття та обробки інформації помітно знижується.

Найчастіше у людей похилого віку різко посилюються не найприємніші риси особистості: вони постійно бурчать, бурчать, дратуються, ображаються. Їхнє бажання допомогти перетворюється на прискіпливість, економність – на скупість, балакучість – на спробу влізти не у свою справу. Літні люди починають почуватися нещасними і нікому не потрібними. Душевний дискомфорт породжує негативні емоції, що виплескуються.

Вихід на пенсію як психологічна проблема

Вихід на заслужений відпочинок для багатьох пенсіонерів стає справжньою трагедією, катастрофою всього життя і важким ударом по самооцінці. Вихід на пенсію - критичний період у житті практично для будь-якої людини. Уникнення активної діяльності призводить до втрати особистісної ідентифікації і навіть до зниження самоповаги. Коли людина прощається з роботою та надана сама собі, починаються психологічні проблеми. Він вибивається зі звичного ритму, відчуває спустошення, світ довкола стає схожим на вакуум. Щоб перехід у нову якість став для літньої людини менш болючим, щоб вона не впала в депресивний стан і знову змогла набути сенсу життя, їй необхідна психологічна допомога. Чи буде вихід на пенсію початком нового життя, залежить від особистісних особливостей та внутрішніх ресурсів людини.

Однією з основних цілей психологічної роботи з людьми похилого віку та інвалідами є поліпшення їхнього психологічного стану та залучення до процесу вирішення соціальних проблем. Соціальна реабілітація означає ресоціалізацію, повернення для людей похилого віку в суспільство, подолання їх ізоляції та розширення соціальних контактів. Кожна літня людина має почуватися повноцінним членом суспільства.

Методи психологічної допомоги людям похилого віку

Психологічна допомога та підтримка самотнім людям похилого віку спрямована на підвищення їх самооцінки, формування у них позитивного погляду на життя.

Основні форми психологічної допомоги у старості включають:
 

  • діагностика психічного стану;
  • индивидуальные программы, консультування;
  • проведення психологічних тренінгів;
    корекційні заняття;
    заняття у групах підтримки.

В результаті таких занять у будинку престарілих пенсіонери навчаються навичкам боротьби зі стресами та релаксації, навчаються адаптуватися до дійсності, що постійно змінюється.

Позитивні результати дає застосування інтерактивного середовища: люди похилого віку стають спокійнішими і життєрадіснішими, знижуються показники тривожності, психоемоційної напруги. Займаючись творчою майстернею, пенсіонери мають можливість розвивати свої таланти, про які навіть не підозрювали. Колективна творчість поєднує людей похилого віку, дає життєві сили, сприяє самовираженню, розширенню кругозору та розвитку фантазії.

Те, до чого кожна людина приходить у фіналі свого життя, є результатом всього її життя. Але багато залежить і від оточуючих його людей. Літнім людям часто нема з ким поділитися тим, що відбувається в їхній душі або вони просто бояться своїх думок, тому психологічна допомога самотнім людям особливо необхідна.

Автор: Завідувач відділенням Полонська Наталія Леонідівна - Кваліфікований лікар-психіатр