Вітаміни для людей похилого віку
старих людей
Вітаміни для людей похилого віку
Вітаміни

Вітаміни для людей похилого віку

пт, 07/05/2019 - 15:35
banner top

Навіть збалансоване харчування у літньому віці не гарантує того, що не розвиватиметься гіповітаміноз. Причина в тому, що в організмі з віком зношується ферментна система, внаслідок чого корисні речовини всмоктуються набагато гірше. Додаткові вітаміни для літніх людей потрібні і тому, що до їх дефіциту можуть призводити захворювання шлунково-кишкового тракту, а також прийом ліків. Вони можуть гірше засвоюватись після перенесених хірургічних операцій, відіграють свою роль стреси та погана екологія. Запас яких вітамінів потрібно поповнювати насамперед ми розберемо в даному матеріалі.

Аскорбін – серцевий вітамін

Для людей похилого віку вітамін С більш важливий, ніж для молодих. Його достатня кількість необхідна для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань. Він нормалізує обмін речовин та захищає легені. Цей вітамін необхідний, щоб протистояти вірусним захворюванням.

Забезпечувати потреби у цьому вітаміні найкраще за рахунок природних джерел. Тобто необхідно вживати багаті на них продукти: квашену капусту, чорну смородину, солодкий перець, шпинат. Вітаміни в таблетках також можуть застосовуватися, але краще, якщо їх застосування підтвердить лікар.

Вітаміни групи В та фолієва кислота

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом, що виникають у людей похилого віку, призводять до того, що погано засвоюються вітаміни групи В і фолієва кислота. Їхній недолік в організмі сприяє розвитку анемії.

Якщо не вистачає рибофлавіну, відомого як В2, то погіршується зір, страждають травна та нервова системи, а в результаті виникають депресії, частішають застудні захворювання. Цей вітамін можна отримати, вживаючи сир, кисле молоко, сир, телятину, какао, арахіс.

Дефіцит ціанкоболаміну (вітаміну В12) – традиційна проблема для літніх. Його основним джерелом є печінка, найкраще теляча або яловича, але для того, щоб вітамін засвоїв, цей продукт потрібно їсти з овочами. До речі в зеленій цибулі та бадиллі таких рослин як морква, ріпа, редис теж міститься В12. Знайти його можна і в сої, яєчному жовтку, морепродуктах, шпинаті, пшениці, що проросла. У похилому віці він засвоюється погано, тому необхідно забезпечити утворення соляної кислоти в шлунку навіщо вживають кислі фрукти і ягоди, додають у їжу яблучний оцет.

Вітамін А

Без ретинолу (вітамінА) слабшає зір, загострюються гастрити, дається взнаки дванадцятипала кишка. Цей вітамін також необхідний нормальної роботи імунної системи. Не купуючи в аптеці вітаміни для людей похилого віку, можна отримати необхідну кількість даної речовини з телячої печінки, яєць, риб'ячого жиру, шпинату, моркви, зеленого горошку.

Мінерали для здоров'я людей похилого віку

Без ретинолу (вітамінА) слабшає зір, загострюються гастрити, дається взнаки дванадцятипала кишка. Цей вітамін також необхідний нормальної роботи імунної системи. Не купуючи в аптеці вітаміни для людей похилого віку, можна отримати необхідну кількість даної речовини з телячої печінки, яєць, риб'ячого жиру, шпинату, моркви, зеленого горошку.

Мінерали для здоров'я людей похилого віку

Як ми з'ясували вітаміни для літніх людей дуже важливі, а як же справа з мінералами? З віком потреба в них зменшується, а надлишок загрожує серйозними проблемами, адже вони можуть відкладатися у вигляді солей на хрящах, суглобах, стінках кровоносних судин. Тим не менш, ряд речовин цієї групи все ж таки потрібно регулярно поповнювати, оскільки вони дуже важливі в організмі.

Нестача йоду погано впливає на щитовидну залозу та загальний стан організму. Для заповнення цього мікроелемента необхідно приймати спеціальні препарати та вводити до раціону морську рибу.

Дефіцит заліза призводить до недостатнього вмісту кисню в крові та загального ослаблення організму. У меню літньої людини має бути достатньо м'яса, риби та фруктів з ягодами, тоді прийому спеціальних препаратів можна буде уникнути.

Нестача кальцію призводить до остеопорозу, яке надлишок може погано вплинути на судини і сприяти інфаркту. Тому прийом даного мінералу необхідно проводити під контролем лікаря, незважаючи на його безневинність.

Магній сприяє розширенню судин та покращенню перистальтики кишечника, здатний знижувати кількість холестерину в крові. Якщо магнію недостатньо, то на судинах утворюються кальцієві відкладення. Щоб поповнити його запас необхідно вживати бобові та злакові продукти.

Якщо в організмі будуть присутні всі необхідні для його роботи вітаміни та мінерали у потрібній кількості, то це продовжить термін активного життя, зміцнить імунітет та здоров'я в цілому. Але не правий той, хто займається самолікуванням навіть у призначенні полівітамінних комплексів. Як видно зі статті, не всі вітаміни та мінерали однаково важливі, до того ж потреба в них залежить від індивідуального стану організму, тому, перш ніж купити собі вітамінно-мінеральний комплекс, потрібно звернутися до лікаря.

Фахівці будинку для людей похилого віку «Срібний вік» проконсультують і підберуть для вас оптимальний вітамінний комплекс!

Автор: Завідувачка відділення Полонська Наталія Леонідівна - Кваліфікований лікар-психіатр