Лікування при переломі шийки стегна

ср, 09/15/2021 - 16:20
banner top

У літньому віці у більшості людей є остеопороз того чи іншого ступеня. Саме він стає найпоширенішою причиною переломів. Вони мають різну локалізацію, але найчастіше трапляється перелом шийки стегна. Подібна патологія дуже небезпечна, оскільки може призвести до повної або часткової втрати рухової активності. Тому велике значення має своєчасне лікування, яке може бути як хірургічним, і консервативним. Крім того, важливо знати, як доглядати людину з такою травмою і як полегшити її страждання.

Як лікувати перелом шийки стегна хірургічним шляхом?

Оперативне втручання – золотий стандарт лікування у пацієнтів, які зламали шийку стегна. Якщо стан людини дозволяє, то рекомендовано провести процедуру якнайшвидше для того, щоб максимально відновити функції суглоба.
Операція при переломі шийки стегна може проходити по-різному, залежно від конкретного випадку. Наприклад, якщо перелом неускладнений, то його корекції застосовуються спеціальні металеві конструкції. З їх допомогою хірург з'єднує уламки кістки та фіксує їх у потрібному положенні для швидкого зрощування. Описана операція зветься остеосинтезу шийки стегна.
На жаль, значно частіше у людей похилого віку зустрічається перелом, ускладнений некрозом тканин або вираженим зміщенням головки. В цьому випадку необхідне ендопротезування. Воно полягає у повній заміні суглоба штучним протезом. Подібне лікування перелому шийки стегна дозволяє практично повністю повернутися до колишнього життя, але після операції людині потрібне досить тривале відновлення. Хоча ходити він починає відразу, але спочатку треба використовувати милиці та інші пристосування.

Як лікувати перелом шийки стегна у літніх людей, якщо операція неможлива?

Якщо є хронічні важкі патології, застосування оперативного втручання неможливо. У цьому випадку рекомендовано консервативне лікування. Місце перелому фіксують та максимально обмежують рухи в суглобі. Процес загоєння досить тривалий. Але при правильному догляді багато людей надалі можуть пересуватися за допомогою пристроїв без опори на травмовану ногу.

Догляд за лежачими хворими з переломом шийки стегна

Люди з тяжкою травмою вимагають особливого догляду, адже спочатку їм призначено лежачий режим. У певних випадках, якщо людина дуже слабка і старенька, вона може зберігатися до кінця життя. Забезпечити професійний догляд удома важко. Необхідні спеціальні знання та людина, яка перебуває біля хворого цілодобово. Тому оптимальним вихід із ситуації — пансіонат для людей похилого віку. Тут працюють люди зі спеціальною освітою, які знають як правильно доглядати лежачу людину. У подібних випадках догляд полягає в тому, щоб:

  • проводити необхідну гігієну, робити профілактику пролежнів;
  • допомагати розробляти ногу, якщо було встановлено протез;
  • виключити навантаження, якщо йдеться про консервативне лікування шийки стегна;
  • проводити профілактику пневмонії, що нерідко виникає через вимушене лежаче положення;
  • давати людині необхідні препарати, виписані лікарем;
  • допомагати з фізіологічними оправленнями, оскільки хворих часто непокоїть запор та інші проблеми.

Адекватний догляд значно покращує якість життя та стан хворого, а також допомагає запобігти ускладненням. Спеціалізовані установи мають необхідну базу та навчений персонал, які необхідні для повноцінного відновлення та реабілітації.