Пневмонія у хворих людей – як лікувати? Поради від приватного пансіонату для людей похилого віку

вт, 05/05/2020 - 23:23
banner top

Пневмонія – це інфекція у легенях, яка смертельно небезпечна для старшого покоління, особливо для людей віком понад 65 років. Пневмонія вражає повітряні мішечки в легенях, внаслідок чого вони запалюються та іноді наповнюються рідиною. Повітряні мішки відповідають за переміщення кисню з легенів у кров, тому пневмонія призводить до проблем із диханням та знижує рівень кисню у крові.

Більше 30 різних організмів несуть відповідальність за різні види пневмонії, які класифікуються за тим, який мікроб викликає їх та в яких умовах відбувається зараження.

Симптоми пневмонії у дорослих 65 років та старше

Симптоми пневмонії можуть виявлятися в різній формі та тяжкості, але зазвичай це прояв:

  • Слабкості та втоми
  • Болі у грудях чи ребрах
  • Лихоманки та ознобу
  • Зниженої температури тіла
  • Кашля
  • Задишки

Плутанини або дезорієнтації
Ці симптоми пневмонії у людей похилого віку легко сплутати з симптомами застуди або грипу, а також з наслідками старіння, але їх не можна ігнорувати.

Лікування пневмонії у людей похилого віку

Якщо є підозра на пневмонію, насамперед необхідно зробити аналізи крові, а також комп'ютерну томографію або рентгенографію грудної клітки для підтвердження діагнозу.

Незалежно від того, чи є хвороба вірусною чи бактеріальною, пневмонія лікується відпочинком, поживною їжею та великою кількістю рідини, а також препаратами для лікування таких неприємних симптомів, як лихоманка чи біль. Вірусну пневмонію слід лікувати противірусними препаратами. Бактеріальна пневмонія завжди лікується антибіотиками. Важливо, щоб пацієнти проходили повний курс призначених антибіотиків, щоб запобігти розвитку лікарсько-стійких бактерій.

Лікування від пневмонії – це тривалий процес. Важливо проводити профілактику пневмонії у людей похилого віку навіть у домашніх або пансіонних в умовах. Дихальна гімнастика, прогулянки та заняття спортом на свіжому повітрі, підтримка імунної системи прийомом необхідних вітамінних комплексів, є відмінними методами боротьби проти цієї хвороби, які використовують у будинку престарілих. Якщо ж захворювання все-таки спіткало літню людину – ефективним профілактичним засобом у разі буде киснева терапія.

Більшість людей похилого віку, у яких розвивається пневмонія, одужують від неї. Але час, необхідний для одужання та відновлення, ймовірно, займе не менше одного-трьох тижнів.