Срібний вік: Посібник з догляду за старими батьками в Україні

пт, 02/28/2020 - 13:46
banner top

В Україні на даний момент є понад 1 мільйон осіб, чий вік більше 80 років. Дехто потребує особливої ​​уваги, щоденної турботи та допомоги. Велика кількість людей за 60 має батьків, чий вік становить 85-90 і більше років.

Як оформити допомогу з догляду?

Опікун, який займається самостійним доглядом за родичем похилого віку віком від 80 років, з боку держави може отримувати певну допомогу. У цій ситуації опікуну потрібно звернутися до соцслужби за місцем прописки, зібрати весь необхідний пакет документів і отримати фінансову допомогу або ж спеціальну допомогу з догляду за людиною похилого віку у формі патронажної медсестри, яка регулярно відвідуватиме підопічного.

Догляд за людиною похилого віку може здійснюватися в декількох формах, передбачених законодавством. Кодекс України передбачає опіку над людиною похилого віку у формі довічного утримання. Також опіка може здійснюватися у формі патронажного піклування. Але під час оформлення опікунства необхідно обов'язково подати довідку про стан здоров'я людини похилого віку, а також майбутнього опікуна. Піклувальнику нараховується страховий стаж та виділяється фінансова допомога. Розмір компенсаційної виплати розраховується у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатної особи та залежить від категорії осіб, які потребують догляду.

Не кожна людина готова присвятити своє життя цілодобовому догляду за людиною похилого віку на невелику допомогу. Тому багато родичів відправляють літню людину до спеціального пансіонату для людей похилого віку.  За певну вартість кожному постояльцю буде забезпечено кваліфікований медичний догляд, проводитимуться лікувальні та оздоровчі процедури.